Byn i brand

Rapport från Gammalsvenskby 22 juli

Stora delar av byn brann igår ned. Ryssland har de senaste dagarna terrorbombat och bränt ner över tjugo bostadshus längs Dnipro med drönare och stridsvagnseld. Släckningsarbetet är mycket svårt då vattnet har sinat i både brunnar och i floden efter att Ryssland förstörde Nova Kakchovkas damm 2023. Ryssland bombar också när räddningspersonal är på plats. Som tur är verkar inga människor ha skadats eller dödats. Det är mycket torrt i byn då sommaren varit mycket het med stadiga temperaturer på omkring 35 grader. Det finns inga militära mål i byn.

Det är viktigt att vi forsätter stötta. I nästa hjälpinsats köper vi in powerbanks. Ryssland fortsätter slå ut Ukrainas elproduktion, med ransonering som följd. Familjerna från byn (nu internflyktingar i närområdena) behöver powerbanks för att klara sig vid elavbrott. Vi har fått ett mycket förmånligt pris genom vår samarbetspartner Powerup Ukraine.

Vill du särskilt bidra med en powerbank till en familj, sätt in 220 kr och märk betalning powerbank, så ser vi till att de kommer fram!

TACK till alla som på olika sätt stöttar svenskbyborna i dessa svåra tider.

Tillsammans är vi starka.

Slava Ukraini!

Fortsätt hjälp oss att hjälpa. Föreningen Svenskbybornas plusgiro 187879-2 eller Swish 123 437 61 41.

Hus längs Dnipro, innan kriget, men sin traditionella blå fönsterfärg. Foto: Sofia Hoas